Os cociñeiros da agrupación gastronómica NOVE comparten as súas cociñas con usuarias da Federación Alzheimer Galicia
Vintesete usuarias de FAGAL cociñaron as receitas do seu recordo con
vintesete cociñeiros NOVE nos seus restaurantes dentro do proxecto; Os
sentidos da memoria”
Esta mañá presentáronse no hotel NH collection de Santiago de
Compostela un libro recetario e un vídeo resultantes destas sesións de cociñado..
“O feito de cociñar activa todos os nosos sentidos e estes, a súa vez,
activan diversos aspectos das nosas mentes”. Con este punto de partida
púxose en marcha o proxecto “Os sentidos da memoria” , un proxecto da
Federación Alzheimer Galicia (FAGAL), composta por 15 asociacións
galegas de alzhéimer que suman máis de 5.000 familias Este proxecto ten
coma obxectivo mostrar os múltiples rostros que teñen as demencias e
tamén mostrar que a loita contra os seus efectos atópase en parte na
actitude de cada un dos membros da sociedade.
Por iso, neste ano 2024 decidiron lanzar o proxecto “Os sentidos da
memoria” e contar coa colaboración de NOVE para levalo a cabo, debido á
importancia da cociña como actividade que fomenta a activación da
memoria e a participación dos maiores en accións que lles fagan gozar.
No evento de hoxe, ao que asistiron representantes de todas as
asociacións de familiares de persoas cunha demencia e os cociñeiros
NOVE, presentouse un libro receitario solidario e un video making of
resultado de documentar todo o proceso e que reflicte o bo momento
compartido polas usuarias de FAGAL e polos cociñeiros NOVE mentres
cociñaban xuntos.
O receitario solidario recolle 27 pratos elaborados conxuntamente por
persoas cun diagnóstico de demencia e un cociñeiro NOVE, pratos que
foron cociñados por cada parella nos diferentes restaurante NOVE e
que en breve porase á venta a través das canles de FAGAL.
“Este tipo de iniciativas sácanos do noso día a día e fainos ver as cousas
que realmente son importantes” , Daniel Guzmán, presidente de NOVE.
“Encantoume participar no proxecto porque volvín a cociñar a torta de
roxóns que non cociñaba desde que vivía no campo e faciamos a
matanza do porco.” Mucha Pousa, usuaria de FAGAL.
“NOVE existe para facer proxectos coma este, que axudan a que non se
perdan todos eses recordos e bagaxes de todas estas mulleres que foron
as que nos sostiveron e por iso gracias a elas estamos aquí” Lucia Freitas,
cociñeira NOVE.
Desde NOVE, destacan que co proceso de elaboración deste libro
receitario non só se consigue a importante tarefa de incentivar a memoria
das usuarias de FAGAL e facerlles desfrutar dunha xornada diferente
onde se sintan realizadas e motivadas, senon que, ademais, axuda a
protexer o patrimonio inmaterial de coñecementos que as usuarias de
FAGAL poseen pola súa experiencia vital e a recoller todas esas receitas
tradicionais que forman parte da cultura gastronómica galega.